2009. március 12., csütörtök

8. nap - Az apostoli lelkület

Jöjj el, Szentlélek! Jöjj, Küldetés Lelke! - Ma elmélkedésünkhöz a tüzet, a tűz lángjainak képét hívjuk segítségül. Maga elé képzelheted egy tábortűznek a lángjait... emberek a tűz köré gyűlve, beszélgetnek, nevetnek... jó hangulatban körbeülitek a tüzet... lásd színeit... hallgasd hangjait... érezd annak melegségét, fényét testeden végig áramlani...

"Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon" (Lk 12, 49). A tűz a Szentlélek jelképe. Isten, amikor szövetséget kötött Ábrahámmal, "lángoló fáklya" formájában tette magát Ábrahám számára láthatóvá. Amikor pedig kinyilatkoztatta titokzatos nevét, "Jahve", "Én vagyok", égő csipkebokorból szólt Mózeshez. Keresztelő Szent János hirdette, hogy az eljövendő Messiás Szentlélekkel és tűzzel fog bennünket megkeresztelni (vö. Mt 3, 11). A Szentlélek lángnyelvek formájában jött le az apostolokra (vö. ApCsel 2, 3), és olyan belső tűzzel töltötte el őket, hogy lelkes szavaikkal le tudták dönteni a különböző nyelvek válaszfalait, és a sokféle nyelvű hallgatóságban mindenki megértette őket. A Szentlélek tüze hatására a sokféle ember eggyé kovácsolódott. A tűz képével arra tanít bennünket az Isten, hogy Jézus barátai, akiket a Szentlélek tölt el, nem lehetnek frigid, hideg emberek. Azoknak, akiket a Lélek gyújtott meg, szenvedélytől, lelkesedéstől kell égniök.

"Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig" (ApCsel 1, 8). A bérmálásban megkaptuk a Szentlelket. Tanúk lettünk... Jézus életének, szavainak és cselekedeteinek tanúi.

Jöjj Szentlélek, érints, égess a Te tüzeddel. Tüzesíts, frissíts, gyógyíts engem... jöjj, hogy a feltámadott Krisztus reményében élhessek... hadd égjek, világítsak. Szent Bernát életelve volt "ardere et lucere", "égni és világítani".

Tüzes lelkű vagyok? Lelkes? Lelkesítek? Kik lelkesítenek engem? Kiket kellene lelkesítenem?

Az imabeszélgetésben vizsgáljam meg az Úr előtt, mi tesz engem hideggé...esetleg közömbössé... és kérjek kegyelmet tőle és apostoli lelkületet a misszió és evangelizálás feladataihoz.

Testvérek,
köszönöm, hogy ebben a kilencedben együtt elmélkedtünk, imádkoztunk. Holnap valamennyiötökért fogok imádkozni Somlyó hegyén, a sokaság erejével és a közös ima lelkületében. Áldott Pünkösdöt nektek és családjaitoknak, szeretteiteknek!

Nincsenek megjegyzések: