2009. október 25., vasárnap

Rózsafüzér Szent József tiszteletére

Rózsafüzér Szent József hét fájdalmának és hét örömének tiszteletére

(hétharmados)


Bevezetés: Dicsőség… Üdvözlégy József…

Üdvözlégy József, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy Te a férfiak között, és áldott a Te szűzi jegyesed méhének gyümölcse, Jézus. Ó, Szent József, a Boldogságos Szűz Mária szűzi jegyese, Isten Fiának nevelőatyja, könyörögj érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján! Amen.


Harmad (hétszer): Ima… Miatyánk… Üdvözlégy Mária… Dicsőség…

Ima az első harmad előtt: Dicsőséges Szent József, Szűz Mária legtisztább jegyese, nagy volt ugyan szíved gyötrődése és szomorúsága, amikor a látszatot megtévesztve el akartad bocsátani szeplőtelen jegyesedet, de szomorúságodat messze felülmúlta az öröm, amikor az isteni sugallat megismertette veled a megtestesülés titkát. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, jöjj lelkünk vigasztalására halálunk óráján, hogy szent életedre és boldog halálodra emlékezve, békés örömben távozzék lelkünk e világból.

Ima a második harmad előtt: Dicsőséges Szent József, akit a testté lett Ige földi gondviselőjévé választott a mennyei Atya, nagy fájdalmat okozott lelkednek az a nagy szegénység, amely a gondjaidra bízott Gyermeket születése alkalmával körülvette; a mennyei karok éneke azonban gyönyörűséggel töltötte el szívedet, és a gondok felhőjét az öröm ragyogása űzte el lelkedről. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, eszközöld ki nekünk, hogy földi zarándokságunk végére érve mi is meghalljuk az angyalok énekét, és a mennyei dicsőség ragyogásában vonuljunk be az örök életre!

Ima a harmadik harmad előtt: Dicsőséges Szent József, a mennyei Atya akaratának engedelmes végrehajtója, szerető szívedet a részvét fájdalma járta át, midőn a zsidó törvények teljesítése nyomán láttad, mint hull az isteni Gyermek vére; ám Jézus neve akkor is vigasztalással és örömmel kárpótolt fájdalmaidért. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, könyörögj értünk, hogy bűn nélkül éljünk, és halálunk óráján Jézus szent nevében találjunk örömet és vigasztalást.

Ima a harmadik harmad előtt: Dicsőséges Szent József, a hűség mintaképe, megváltásunk isteni titkának munkatársa, bár Simeon jövendölése az aggodalmak árját zúdította lelkedre, szívedet boldog öröm reménye járta át, amikor a szent próféta szájából hallottad, hogy Jézusod szenvedése a lelkek megszámlálhatatlan sokasága előtt nyitja majd meg a mennyország boldogságát. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, légy segítségünkre, hogy mi is ama boldog lelkek soraiba tartozzunk, akik Jézus érdemei és Szűz Mária közbenjárása által a dicsőséges feltámadás részesei lehetnek.

Ima az ötödik harmad előtt: Dicsőséges Szent József, aki az emberré lett Fiúisten közvetlen közelében élhettél, mily nagy volt lelked fájdalma, amikor a fenyegető halálveszedelem elől menekülni voltál kénytelen az isteni Gyermekkel. Ám szorongattatásod közepette is boldog voltál, mert Istened közvetlen közelében élhettél, akinek puszta megjelenése is halomra döntötte Egyiptom bálványait. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, ments meg minket a pokolbeli ellenség cselvetéseitől, különösen azáltal, hogy szorgosan elkerüljük a bűnalkalmakat, lelkünkből pedig kitépjük a földi örömök bálványának imádatát. Segíts meg bennünket, hogy fenntartás nélkül Jézus és Mária szolgálatára szenteljük magunkat, s velük egyesülve boldogan éljünk és haljunk meg.

Ima a hatodik harmad előtt: Dicsőséges Szent József, te földre szállt angyal, aki elragadtatva bámultad a mindenség Urának alázatos engedelmességét szavaid iránt, egyidejűleg azonban halálos aggodalmakat álltál ki mások féltékeny bosszújától féltve a gondjaidra bízott drága életet. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, távoztasd el tőlünk a jövőért való túlságos aggályoskodás érzelmeit, hogy a lelkiismeret békéjét élvezve, nyugodt biztonságban éljünk és haljunk meg Jézus és Mária társaságában.

Ima a hetedik harmad előtt: Dicsőséges Szent József, minden szentség mintaképe, aki három napon keresztül a legkegyetlenebb aggodalmak közt kerested a gyermek Jézust, milyen boldog öröm járta át szívedet, amikor Őt a templomban, az írástudókat tanítva, ismét megtaláltad. E fájdalmad és örömed emlékére kérünk, Szent József, ments meg minket attól a mindennél nagyobb szerencsétlenségtől, hogy Jézust valaha halálos bűn által elveszítsük! De ha mégis megtörténnék velünk, légy segítségünkre, hogy Őt fáradhatatlan buzgalommal keresve, a töredelem szentsége által ismét megtaláljuk, és szeretetétől kalauzolva eljussunk oda, ahol mindörökkön-örökké zenghetjük az Ő irgalmasságának dicséretét.


Befejezés: Imádkozzál érettünk, Szent József, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk! Úristen, aki megfoghatatlan gondviselésedből Szent Józsefet Szentséges Anyád jegyeséül választottad, add, kérünk, hogy akit pártfogónknak tisztelünk e földön, közbenjárására méltók legyünk a mennyekben! Aki élsz és uralkodol, Isten, örökkön-örökké. Amen.


Ének javaslat: ÉE 264/1-3 (H 213/1-3) Áldunk, Isten jó szolgája...

Nincsenek megjegyzések: