2009. március 12., csütörtök

9. nap - A Szentlélek házanépe

Jöjj el, Szentlélek! Jöjj el, Egyház Lelke! Jöjj el, minden közösség Lelke! - Képzelj magad elé ma egy nagy hálót... alaposan szemléld végig gondolatban... lásd a párhuzamos szálait, melyek a csomóknál összefutnak és találkoznak. A háló, mely megtart... véd... kifog.

"Mindannyiunkat egy Lélek itatott át" (1Kor 12,13). Mi valamennyien, miután egy és ugyanazon Lelket kaptuk, valamiképpen egymással és Istennel eggyé válunk. Sokan vagyunk, de a Szentlélek által egyekké lehetünk. Így vagyunk az Atya szeretetében és Jézus Krisztusban egyek. A Szentlélek mindenkit lelki egységbe forraszt. A lélek az egység Lelke. Ezért kedveli a liturgia a "Szentlélekkel egységben" imaformulát.

Urunk Jézus, szentelj meg minket, családunkat, közösségünket Szentlelked által!

A Szentlélek a közösség megteremtője. Igazi közösség csak ott van, ahol a Szentlélek munkálkodik. Minden társadalmi közösség, a Szentlélek Isten kívül, csak érdekközösség, amely csak addig áll fenn, amíg az érdekek fennállnak, és azonnal megszűnik, amint az érdekek meggyöngülnek. A baráti, családi, egyházi közösségben csakis Jézus nevében és a Szentlélek által lehetünk egyek. A Szentlélek által mondhatjuk ki a közösséget létrehozó és fenntartó szavakat: szeretlek... fontos vagy... köszönöm neked... bocsáss meg nekem... maradjunk együtt!

Jöjj el, közösség Lelke! Jöjj el, Egység Lelke!

Hol vannak legfontosabb kapcsolódási pontjaim? Kik számomra a legfontosabbak? Hogyan törekszem arra, hogy a szeretet egyre növekedjen közöttünk és igazi közösséggé kovácsolódjunk? Támasz vagyok másoknak? Gyógyír? Vigasz? Kikért élek?

Az imabeszélgetésben hozzam az Úr elé mindazokat, akiket szeretek, akikkel egy családba, közösségbe tartozom... és akikért felelősséggel tartozom.



István atya!
Köszönjük, hogy megosztottad velünk ez alatt a kilenc nap alatt elmélkedéseid, imáid - gyönyörűek. Mi is nagy szeretettel hordozunk Téged imáinkban!

Úr Jézus Krisztus, örök Főpap! Őrizd meg István atyát Szent Szíved oltalmában, ahol senki sem tud neki ártani. Őrizd meg tisztának felszentelt kezeit, melyek nap mint nap érintik szent Testedet. Őrizd meg tisztának ajkait, melyen drága szent Véred piroslik. Őrizd meg tisztának a szívét, melyet dicsőséges papságod jelével pecsételtél meg. Ó Jézus! Segítsd őt növekedni a szeretetben és hűségben irántad, hogy ne a földiekhez ragaszkodjon. Add meg neki a kenyér és a bor átváltoztatásának ereje mellett ahhoz is az erőt, hogy a szíveket megváltoztassa és Téged mindenkivel megszerettessen. Áldd meg István atya munkáját bőséges gyümölccsel, és egykor add meg neki az örök élet koronáját! Ámen. (Kis Szent Teréz nyomán)

Nincsenek megjegyzések: