2010. november 24., szerda

Kettős nagykilenced

”Mindazt, amit Anyám Szíve által kérnek - feltéve, hogy a kérések megegyeznek Isten végzésével - megadom nekik még a kilenced idején, ha ezt Tőlem bizalommal kérik.”
Bár tudom, hogy sok mindenre képesítesz bennünket az Egyház által közvetített kegyelmekkel, van azonban a kegyelmeknek egy óriási kincstára, melyekből kéréseink szerint juttatsz nekünk, Uram. (Faustina: 1474)
,,Lélek, itt van szívem minden kincse. Végy belőle annyit, amennyire szükséged van.'' (Faustina: 1486)
AZ ELNEVEZÉS
Mivel Magyarországon nem találkoztam vonatkozó elnevezéssel, az angol használatban elterjedt névből (Double Great Novena) fordítottam magyarra.
MI KETTŐS NAGYKILENCED?
A kettős nagykilenced kilenc egymásután következő első-szombatból és ugyanígy a hónap első-péntekeiből áll.
„Ha az emberek azt akarják, hogy ígéreteimet elnyerjék, szeressék és tiszteljék Anyám Szeplőtelen Szívét. Adják jelét ennek a tiszteletnek azáltal, hogy kilenc egymásután következő első-szombaton - s a hónap első-péntekein ugyanígy - megfelelő előkészülettel, bűnbánattal járuljanak a szentáldozáshoz. Szándékuk az legyen, hogy isteni Szívemet engeszteljék, egyesülve Anyám Szeplőtelen Szívével.”
MIT KELL TENNI?
A kilenc első pénteken és első szombaton az alábbiakat kell elvégezni az ígéretek teljesítéséhez:
- szentmisén részvétel
- szentgyónás (vagy első pénteken vagy első szombaton, mise után is lehetséges)
- szentáldozás (mindkét napon)
- az öt tizedes rózsafűzér elimádkozása (mindkét napon)
- 15 perc elmélkedés a rózsafűzér titkairól (mindkét napon)
Az első szombatokon az alábbi imát ajánlott elmondani:
„Jézus Szíve, fölajánlom Neked Mária Szeplőtelen Szíve által ezt a szentáldozást, hogy engesztelést nyújtsak minden megbántásért, amellyel illetnek Téged.”


A kettős nagykilenced ígéreteit Mária Natália nővér Jézustól 33.-ik születése napjára kapta. A kettős nagykilenced tehát Magyarországról terjedt el szerte a világon. A következők Mária Natália nővér naplójából származó, erre vonatkozó részletek.
A SZEPLŐTELEN SZÍV TISZTELETE
1934-ben kértem Jézust, hogy életének 33 éve tiszteletére, amelyet a földön töltött, adjon nekünk olyan kegyelmet, amely naponta megújulást hoz nekünk.
(Natália nővér ekkor ismételten kérte Jézustól, hogy mindenben szeretne hasonlítani Hozzá, abban is, hogy akkor haljon meg. Valóban, halálos betegséget kapott. A zárdában le is mondtak róla az orvosok. Ekkor Jézus szelíden, szeretettel kérdezte tőle, nem akarna-e még élni és Érte szenvedni, lelkeket menteni? Natália nővér akkor azt válaszolta, hogy a világ végéig is szeretne élni, hogy szenvedhessen, ha ezzel Jézusnak örömet szerez.)
Jézus akkor kérte őt, kívánjon bármit, teljesíteni fogja. Ekkor kérte Natália nővér a fenti kegyelmet. S Jézus válasza:
– „Olyan kegyelemben részesítelek téged, és minden embertestvéremet, amely sok örömet hoz nektek életetek minden napján.”*
* A rendelkezésünkre álló kéziratok szerint úgy tűnik, hogy Natália nővér ezeket a kegyelmi ígéreteket az Úr Jézustól 33.-ik születése napjára kapta. Abból az időből ennek nincs írásbeli nyoma csak az Úr megjegyzése maradt fenn, mely szerint ezt az ajándékát Ő Szeplőtelen Édesanyja tiszteletéhez fűzi. Majd nyolc évvel később – Natália nővér lelki életének érettebb fokán – az Úr Jézus csodálatos látomás folyamán megalapozta és elmélyítette a Szeplőtelen Szív tiszteletét, s egyúttal megerősítette 33 ígéretét is – lelki vezetője utasítására e látomást, valamint az ehhez fűzött kegyelmi ígéreteket akkor írásban is megörökítette, amint a fenti sorokból kitűnik.
1942. aug. 15–én az Úr Jézus nagy kegyelemben részesített, amennyiben egy látomás folyamán nagy ígéreteket tett azoknak, akik a Szeplőtelen Szív tiszteletére kilencedet tartanak.

Amint imádkoztam, láttam, hogy Jézus megállt mellettem. Kézen fogott és a Szűzanya elé vezetett, majd így szólt:
– „Gyermekem, tekintsd Édesanyádat, mint a Világ Királynőjét. Szeresd Őt, és gyermeki bizalommal vedd körül. Ezt kívánom tőled és mindenkitől”
Ekkor az Úr Jézus kissé felemelte a Szűzanya palástját és Szeplőtelen Szívére mutatva így szólt: – „Ahogy Én Szeplőtelen Anyám Szívén keresztül jöttem a világra, úgy ti is az Ő Szeplőtelen Szívén keresztül jöjjetek az Én Szívemhez.”
Erre titokzatos módon kezébe vette Szeplőtelen édesanyja Szívét, és a világhoz fordulva így szólt: – „Íme, a Szeplőtelen Szív, melybe kegyelmeimet helyeztem a világ és a lelkek számára. Ez a Szív kegyelmeim forrása, melyből a világ élete és megszentelődése ered. Amint az Atya Nekem adott minden hatalmat az égben és a földön, úgy adom a világ és bűn feletti hatalmat Szeplőtelen Anyám Szívébe. – Leányom – Margit * – által már tettem nagy ígéreteket a világnak. Minthogy jóságom kimeríthetetlen és kegyelmem végtelen, most még többet ígérek.
„Ha az emberek azt akarják, hogy ígéreteimet elnyerjék, szeressék és tiszteljék Anyám Szeplőtelen Szívét. Adják jelét ennek a tiszteletnek azáltal, hogy kilenc egymásután következő első-szombaton – s a hónap első-péntekein ugyanígy – megfelelő előkészülettel, bűnbánattal járuljanak a szentáldozáshoz. Szándékuk az legyen, hogy isteni Szívemet engeszteljék, egyesülve Anyám Szeplőtelen Szívével.”
Megértettem, hogy Jézus ugyanazt kéri, amit a gyászruhás, fájdalmas Szűzanya kért: hogy Vele együtt engeszteljük a megbántott Istent. – Megkérdeztem Jézust, kell-e külön engesztelni a Szűzanyát is – mivel tudtam, mennyi hálátlanság és káromlás éri Őt is. – Jézus azt felelte:
– Kedves Gyermekeim! Aki Engem megbánt, megbántja Anyámat is. Aki Engem engesztel, engesztelést nyújt Anyámnak is. Anyám és Én Egyek vagyunk a Szeretetben.”
Amikor az Úr ezt mondta, sok örvendetes dolgot tudtam meg, ami a Két Legszentebb Szív egyesülését illeti.
*Alacoque Szent Margit (1690), a Jézus Szíve-tisztelet megindítója.
Jézus tudtomra adta, hogy aki havonta gyón, nem kell külön gyónnia akkor, ha nem követett el halálos bűnt. Ha azonban az első-szombat korábban esik az első-pénteknél, akkor – ha lehetséges – gyónjunk újra.
Jézus megtanított egy imádságra, amit első szombaton imádkozzunk:
„Jézus Szíve, fölajánlom Neked Mária Szeplőtelen Szíve által ezt a szentáldozást, hogy engesztelést nyújtsak minden megbántásért, amellyel illetnek Téged.”
Az Úr Jézus ígéretei:
Az ígéretek mindazok számára érvényesek, akik megtartják az első-pénteki és szombati kilencedet a fentiek szerint:
1. „Mindazt, amit Anyám Szíve által kérnek – feltéve, hogy a kérések megegyeznek Isten végzésével – megadom nekik még a kilenced idején, ha ezt Tőlem bizalommal kérik.
2. Minden körülmények között érezni fogják Anyám különleges segítségét és áldását.
3. Béke, egyetértés és szeretet fog uralkodni lelkükben és családjukban.

4. A családokat megóvom a botrányoktól, a csalódásoktól és az igazságtalanságoktól.
5. A házastársak együtt maradnak, és az eltávozottak visszatérnek családjukhoz.
6. A családtagok meg fogják egymást érteni és mindvégig állhatatosak maradnak a hitben.
7. A gyermekeket váró anyák Anyám különös oltalmát tapasztalják, és mindazt elnyerik, amit maguknak és gyermeküknek kérnek.
8. A szegények lakáshoz és táplálékhoz jutnak.
9. Elvezetem őket az imádság és a szenvedés szeretetére, megtanulják szeretni Istent, felebarátjukat és ellenségeiket.
10. A bűnösök különösebb akadá1yok nélkül megtérnek, akkor is, ha más végzi el helyettük a kilencedet.
11. A bűnösök nem fognak visszaesni előző bűneikbe, s nemcsak bűneik bocsánatát nyerik el, hanem a tökéletes bánat és szeretet által a keresztségi ártatlanságot is.
12. Akik ezt a kilencedet a keresztségi ártatlanságban végzik, ezután nem fogják Szívemet egészen halálukig egyetlen súlyos bűnnel sem megbántani. (Különösen áll ez a gyermekekre!)
13. Az őszintén megtérő nemcsak a kárhozattól, hanem a tisztítótűztől is megmenekül.
14. A lanyhák elhagyják tespedésüket, buzgóságukban kitartók lesznek, és rövid idő alatt nagy tökéletességre és szentségre jutnak.
15. Ha a szülők, vagy valamely családtag végzi el az első-szombati kilencedet, nem kárhozik el senki a gyermekek és a családtagok közül.
16. A fiatalok közül sokan megkapják a papi, vagy szerzetesi életre szóló hivatást.
17. A hitetlenek hitre jutnak, az eltévelyedettek visszatérnek az Egyházba.
18. A papok és szerzetesek hűségesek maradnak hivatásukhoz, a hűtlenek elnyerik a bűnbánat és visszatérés lehetőségének kegyelmét.
19. A szülők és az elöljárók nemcsak lelki, hanem anyagi gondjaikban is segítséget kapnak.
20. A test megszabadul a világ és a sátán kísértéseitől.
21. A kevélyek alázatosak, az indulatosak egymást szeretőkké lesznek.
22. A buzgó lelkek megtapasztalják az ima és az áldozat édességét; nyugtalanság, kétségek, aggályok nem gyötrik őket sohasem.

23. A haldoklók halálküzdelem és a sátán támadása nélkül fognak távozni, a hirtelen és készületlen haláltól megmenekülnek.
24. A haldoklók oly nagy vágyat éreznek az örök élet után, hogy magukat akaratomnak megadva Anyám karjai közt távoznak a földi életből.
25. Az ítéletnél ugyanők Anyám különös oltalmát fogják tapasztalni.
26. Megkapják a kegyelmet, hogy az Én szenvedésem és Anyámé iránt részvétet és szeretet érezzenek.
27. A tökéletességre törekvők kiváltságképpen elnyerik Anyám fő erényeit: az alázatosságot, a tisztaságot és a szeretetet.
28. Bizonyos külső és belső öröm és béke fogja őket kísérni egész életükben, mind egészséges, mind beteg állapotukban.
29. A papok elnyerik azt a kegyelmet, hogy minden nehézség nélkül az Én Anyám jelenlétében éljenek.
30. Azok, akik a Velem való egyesülésben előrehaladtak, megkapják a kegyelmet, hogy ezt az egyesülést át is éljék. Tudni fogják, mit jelent ez: már nem ők élnek, hanem Én élek bennük. Vagyis: szívükkel Én szeretek, lelkükkel Én imádkozom, nyelvükkel Én beszélek, egész lényükkel Én szolgálok. Át fogják élni, hogy ami jó, ami szép, ami szent, ami alázat, ami szelídség, engedelmesség, érték, ami csodálatos van bennük, az Én vagyok. Én, a mindenható, végtelen, egyetlen Úr, egyetlen Isten, egyetlen Szeretet.
31. Azok lelke, akik ezt a kilencedet végzik, mint fehér liliomok ragyognak Anyám Szeplőtelen Szíve körül az örökkévalóságban.
32. Én, az isteni Bárány, Atyámban és a Szentlélekkel egységben mindörökké örvendezem e lelkeket látván, akik Anyám Szeplőtelen Szíve által eljutnak az örök dicsőségbe.
33. A papi lelkek a hit szerinti életben és az erényekben mindig előbbre jutnak.
A Szűzanyának, mint a világ Királynőjének ünnepélyes, nagy ígérete:
„Minden hónap első szombatján a pokol kapui bezárulnak. E napon senki nem kárhozik el. Kinyílnak a tisztítóhely kapui, sokan jutnak be a mennybe. Ezt Fiam irgalmas szeretete ajándékozta Nekem, hogy megjutalmazza azokat, akik tisztelik Szeplőtelen Szívemet.”
Az Egyház képviselői fölkértek, kérdezzem meg az Üdvözítőt, miért kért a Szűzanya Fatimában 5 első-szombatot Ő pedig kilencet? Az Úr Jézus ezt válaszolta:
„Az 5 első–szombat kérése Szeplőtelen Édesanyám alázatának jele, amelyet Ő az égben is él. A kilenc első-szombat kérése pedig az Én szeretetemnek jele, amely nem tudja elviselni, hogy Én többet kapjak, mint az, akivel szeretetben összeforrtam.”
Vagyis: Amint Jézus Szíve tiszteletére kilenc első-pénteket tartunk, úgy tartsunk kilenc első-szombaton engesztelést a Szűzanyával együtt. Ezzel Jézust engeszteljük, és a Szűzanyát megtiszteljük, magunkat Néki átadjuk, s így Szeplőtelen Szívén keresztül Jézushoz érkezünk.

HÁROM SZENTOLVASÓ TITKAI:
AZ ÖRVENDETES SZENTOLVASÓ TITKAI
1. Akit te Szent Szűz a Szentlélektől fogantál
2. Akit te Szent Szűz Erzsébet látogatván méhedben hordoztál
3. Akit te Szent Szűz a világra szültél
4. Akit te Szent Szűz a templomban bemutattál
5. Akit te Szent Szűz a templomban megtaláltál
A FÁJDALMAS SZENTOLVASÓ TITKAI
1. Aki érettünk vérrel verítékezett
2. Akit érettünk megostoroztak
3. Akit érettünk tövissel megkoronáztak
4. Aki érettünk a keresztet hordozta
5. Akit érettünk keresztre feszítettek
A DICSŐSÉGES SZENTOLVASÓ TITKAI
1. Aki a halálból föltámadott
2. Aki a mennybe fölment
3. Aki nekünk a Szentlelket elküldötte
4. Aki téged Szent Szűz a mennybe fölvett
5. Aki Téged Szent Szűz a mennyben megkoronázott

Nincsenek megjegyzések: